Vakbonden Eram klagen "sluipende sluiting" van winkels aan

Door een vakbondsactie is de vestiging van de winkelketen van schoenen en accessoires Eram vandaag gesloten. Het vakbondsfront LBC-BBTK klaagt met de actie naar eigen zeggen de "sluipende sluiting van winkels" aan. Ze zijn bezorgd over de toekomst van de keten in België.

"De directie heeft de sluiting aangekondigd van een nieuwe winkel, in Messancy, op 14 december. Vier werknemers worden daardoor getroffen", zegt Jennifer Bergmann van de socialistische bediendenbond. "Twee weken geleden werd al een winkel in Brussel gesloten."

Volgens de vakbondsvrouw worden winkels één voor één gesloten om niet te moeten overgaan tot collectief ontslag. "Op acht jaar tijd is het aantal Eram-winkels in België gehalveerd van 70 tot 35. Het aantal werknemers daalde van 350 naar 150", zegt ze.

De vakbonden zijn bezorgd over de leefbaarheid van de Belgische activiteiten van Eram en ze eisen dat er sociaal overleg komt in de onderneming. "De directie eerbiedigt de regels van het sociaal overleg totaal niet en weigert elke dialoog", klinkt het. "Er worden zelfs personeelsvertegenwoordigers ontslagen."

De actie in Nijvel valt samen met een bezoek van de nieuwe commercieel directeur van de Franse groep aan België. "Als er geen opening wordt gecreëerd tot dialoog, dreigt het conflict voort te duren en zich van regio tot regio te verplaatsen", aldus nog Bergmann.

Eram België maakt deel uit van de Franse groep Eram (met ook merken als Bocage en Staggy), die wereldwijd 1.575 verkooppunten telt en 11.600 mensen tewerkstelt.