Van Rompuy wil Moskou op het matje roepen

Europees president Herman Van Rompuy wil de Russische president Vladimir Poetin om uitleg vragen in verband met de druk die Moskou uitoefent op voormalige Sovjet-staten in Oost-Europa om geen akkoorden te sluiten met de Europese Unie. Daardoor hebben onder meer Oekraïne en Armenië geen akkoorden met de EU ondertekend op de top in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

"We zullen die zaken natuurlijk moeten uitpraten", zegt Van Rompuy. "Het zou geen zin hebben om een topbijeenkomst te houden en te spreken over een aantal belangrijke onderwerpen maar niet hierover, wat toch een heel belangrijke invloed heeft op onze verhoudingen." Volgens Van Rompuy wordt de kwestie aangekaart op een topbijeenkomst die in Brussel zal worden georganiseerd.

Van Rompuy was in Vilnius overigens opvallend scherp voor Rusland. "We moeten politieke berekeningen voor de korte termijn opzijzetten en niet toegeven aan de druk van Rusland", zei hij. "De acties van Rusland tegenover de partnerlanden zijn onverenigbaar met de wijze waarop onze relaties moeten werken in de 21e eeuw."

Vooral het feit dat Oekraïne op het laatste moment heeft teruggekrabbeld en geen samenwerkingsakkoord met de EU sluit, valt erg zwaar in Brussel. "Ik sta al 3,5 jaar alleen tegenover Rusland in ongelijke omstandigheden", heeft Oekraïense president Viktor Janoekovitsj daarover gezegd tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Moskou verkiest dat Kiev toetreedt tot de douane-unie met een rist ex-Sovjetstaten die Rusland heeft opgericht. Oekraïne heeft de intentie "in een nabije toekomst" een associatie-akkoord met de Europese Unie te ondertekenen. Dat heeft president Viktor Janoekovitsj vandaag nog gezegd in een mededeling.