Verdachten steekpartij Merchtem niet naar assisenhof

Drie twintigers die betrokken waren bij een dodelijke steekpartij op 1 maart 2009 in Merchtem, zullen toch niet voor het assisenhof moeten verschijnen. De Brusselse raadkamer had in december 2012 beslist dat het drietal doorverwezen moest worden naar het assisenhof, maar de kamer van inbeschuldigingstelling verwijst hen nu naar de correctionele rechtbank. Bij de steekpartij kwam een 22-jarige Afrikaan om het leven.

De steekpartij was het gevolg van een fataal misverstand. De 22-jarige Krsjnik Q. kwam in de vroege ochtend van 1 maart 2009 van een feestje in een Merchtemse dancing toen hij aan een bushalte door een groepje Afrikanen werd overvallen en zijn gsm en portefeuille moest afgeven.

Q. werd korte tijd later opgehaald door vier vrienden, Yasser J. (25) uit Schaarbeek en Karim T. (26), Daniël F. (25) en Samir M. (22) uit Vilvoorde, die hem met de wagen naar huis zouden brengen.

Onderweg stootten de vijf op de Brusselsesteenweg op een groepje Afrikanen. Zonder goed te weten of het inderdaad om de dieven ging, stapten Krsjnik Q., Daniël F. en Samir M. uit en spraken de Afrikanen aan. De ruzie ontaardde zeer snel in een vechtpartij, en de Afrikanen stoven uiteen. Krsjnik Q. haalde een van hen in, sloeg hem neer en diende hem drie messteken toe, waarvan een in het hart.

Het Brusselse parket wou Krsjnik Q. voor het assisenhof vervolgen voor doodslag en Daniël F. (24) en Samir M. (21) voor opzettelijke slagen en verwondingen, maar de kamer van inbeschuldigingstelling heeft nu anders beslist. De familie van het slachtoffer gaat wel in cassatie tegen die beslissing.