VTM schrapt fictiereeks "Ontspoord" en verontschuldigt zich

De commerciële zender VTM schrapt de fictiereeks "Ontspoord". De reeks was gebaseerd op waargebeurde ophefmakende misdaadzaken in België. Afgelopen week werd de eerste aflevering uitgezonden en dat zorgde voor heel wat opschudding. Volgens VTM is het schrappen van de reeks menselijk de enige juiste beslissing. De zender biedt zijn verontschuldigingen aan.

"Ondanks het grote professionalisme en de juiste ethiek van het team en de makers van "Ontspoord" moeten we vaststellen dat de, vooral menselijke, impact van deze fictiereeks groter is dan verwacht. Bovendien werden de slachtoffers in de pers opnieuw geconfronteerd met de echte feiten, wat allerminst de bedoeling was", klinkt het in een mededeling.

"Wij verontschuldigen ons naar de betrokkenen voor deze foute inschatting en voor het verdriet dat dit met zich heeft meegebracht. We willen hier graag een einde aan maken door de reeks stop te zetten."

De reeks baseerde zich op zaken zoals die van Ronald Janssen, Kim De Gelder, Hans Van Temsche en Roger Vangheluwe. De afleveringen brachten geen reconstructie van de werkelijkheid, maar een fictief verhaal. Daarom werd er geen toestemming gevraagd aan nabestaanden en slachtoffers. Er kwam heel veel kritiek op de reeks, omdat ze oude wonden weer zou openrijten bij de betrokkenen.