Wetenschappers ontwikkelen een "liefdestest"

Een groep wetenschappers van de Florida State University in de Verenigde Staten hebben een liefdestest ontwikkeld die een betere indicator zou zijn voor het succes van een relatie dan de goede intenties van pasgetrouwden. De test houdt rekening met de onderbewuste reactie wanneer partners foto's zien.
AP2013

De Amerikaanse professor James McNulty van de Florida State University is ervan overtuigd dat de nieuwe test beter peilt naar de ware gevoelens van pasgetrouwde stellen dan wat de partners over elkaar zeggen.

Voor het onderzoek werd aan 135 pasgetrouwde paren gevraagd om hun huwelijk te evalueren met positieve en negatieve adjectieven. Vervolgens voerden de wetenschappers hun "liefdestest" uit.

Een van de partners kreeg voor een fractie van een seconde de foto van zijn wederhelft te zien. Vervolgens moest hij of zij zo snel mogelijk "geweldig", "fantastisch", "vreselijk" of "eng" als positieve of negatieve woorden typeren. De antwoordsnelheid is volgens de onderzoekers een aanwijzing voor de ware gevoelens.

In de vier jaar na de liefdestest werden de koppels om de zes maanden geïnterviewd. De onderzoekers stelden vast dat partners met een negatief buikgevoel gemiddeld meer geneigd waren zichzelf als ongelukkig te beschrijven naarmate hun huwelijk vorderde.