33 doden bij vliegtuigcrash in Namibië

In het natuurpark Babwata in het noordoosten van Namibië zijn de verkoolde resten teruggevonden van een toestel van de Mozambikaanse vliegtuigmaatschappij LAM. Geen van de 33 inzittenden overleefde de crash. Dat meldt de politie in buurland Namibië.

De vlucht met nummer TM470 was gisterenochtend opgestegen in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo en was op weg naar de Angolese hoofdstad Luanda. Aan boord waren 27 passagiers en zes bemanningsleden. Onder de passagiers waren tien Mozambikanen, negen Angolezen, vijf Portugezen, een Fransman, een Braziliaan en een Chinees.

Toen het vliegtuig van de radar verdween, werd eerst nog gedacht dat het een noodlanding had moeten maken bij de noordelijke grens met Namibië. In dat gebied zijn er momenteel zware moessonregens. Politieagenten die de bossen van het onherbergzame en dunbevolkte gebied doorzochten, vonden het vliegtuig pas na uren terug. Het toestel was volledig verkoold en er was geen enkel spoor van overlevenden.

Het is het zwaarste vliegtuigongeluk in de geschiedenis van de burgerluchtvaart in Mozambique sinds de mysterieuze crash in Zuid-Afrika in 1986 van het vliegtuig van president Samora Machel. Bij die crash - vermoedelijk een aanslag - vielen 35 doden.

Luchtvaartmaatschappij LAM - die wegens haar belabberde reputatie op het vlak van veiligheid sinds 2011 niet meer mag vliegen in Europa - heeft nog steeds niet officieel bevestigd dat er een crash heeft plaatsgevonden. Voor het gebouw van LAM in Maputo zijn  verscheidene familieleden van slachtoffers bijeengekomen. Ze zijn woedend omdat ze nog steeds geen informatie hebben ontvangen. Ook de Mozambikaanse regering hult zich in stilzwijgen en is crisisberaad bijeen.