"Geen Arabische naam voor plein in Borgerhout!"

Dat een heraangelegd plein in Borgerhout mogelijk genoemd wordt naar een Marokkaanse vrijheidsstrijder, beroert de politieke gemoederen in het district. Oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en Open VLD verzetten zich, morgen valt de beslissing.

Inwoners van Borgerhout konden tot donderdag hun voorstellen insturen voor een heraangelegd plein, dat in de volksmond Terloplein genoemd wordt. Het districtsbestuur heeft drie mogelijke namen weerhouden en nu kunnen de inwoners tot zondagmiddag 15 uur stemmen via www.samenborgerhout.be. Het gemeentebestuur zal de knoop doorhakken.

De drie genomineerde namen zijn het Terloplein, zoals het al jaren officieus genoemd wordt, het Maria Rosseelsplein, naar een gewezen journaliste en schrijfster die in de buurt geboren is, en het al-Khattabiplein, verwijzend naar een vrijheidsstrijder die in 1921 in het Marokkaanse Rif-gebergte het koloniale Spanje verdreef.

Maar dat het plein mogelijk een Arabische naam krijgt, kan alvast voor de oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en Open VLD niet door de beugel. "Een Arabische naam is geen goed idee. De N-VA wil controverse binnen de gemeenschap vermijden", zegt Patrick Van den Abbeele van N-VA Borgerhout.

Thomas Heiremans, fractieleider van Open VLD, is scherper. "Dit linkse stadsbestuur spant enkele buurtbewoners voor de kar om bewust een polemiek te veroorzaken tussen de gemeenschappen in Borgerhout", zegt hij.

"Ik zie niet in waarom dit een provocatie zou zijn", zegt Zohra Othman, districtschepen voor de PVDA in Borgerhout (foto in tekst). "Die man heeft gevochten voor een onafhankelijk Marokko, we vieren binnenkort 50 jaar migratie, die man heeft misschien ook een plaats in de geschiedenis van Borgerhout."

In Borgerhout zit de PVDA in een coalitie met het kartel SP.A/Groen. Het districtsbestuur had eerder al laten verstaan dat ze een naam willen met een link met Antwerpen.