"Ik werk dag en nacht en dat voor 4.500 euro in de maand"

Pascale Peraita, de omstreden directrice van de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial, heeft in een interview met de Brusselse krant Le Soir voor het eerst gereageerd op de aantijgingen tegen haar persoon. Volgens Peraita kloppen de beweringen dat ze buitensporig veel verdient niet. De hetze tegen de organisatie en haar persoon is een politieke afrekening, gestuurd vanuit de Brusselse oppositie, aldus Peraita.

Peraita kwam eind oktober zwaar onder vuur te liggen toen uit een rapport van de financiële inspectie bleek dat de organisatie er een schimmige boekhouding op nahield en Peraita zelf buitensporig veel betaald werd. Volgens het rapport zou Peraita een jaarsalaris van meer dan 190.000 euro hebben. De directrice zou daarenboven in een sociale woning wonen.

Peraita reageert vandaag voor het eerst op de aantijgingen tegen haar persoon. In een interview met Le Soir vergelijkt ze de hetze tegen haar persoon met een lynchpartij. "Wanneer de bevoegde ministers Huyttebroek (Ecolo) en Grouwels (CD&V) bij de financiële inspectie een onderzoek naar onze organisatie bevelen, dan is het toch niet normaal dat wij daarvan niet op de hoogte zijn. Dit ruikt naar manipulatie."

Volgens Peraita werd ze het slachtoffer van een hetze die eigenlijk bedoeld was tegen OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (intussen aangeduid als opvolger van burgemeester Freddy Thielemans, nvdr). "Er zijn mensen die daar in het kader van de burgemeesterswissel belang bij hadden", aldus Peraita. Ze verwijst naar Joëlle Milquet (CDH) die volgens haar wel heel veel vragen over de kwestie stelde.

"Werk dag en nacht"

Peraita ontkent met klem dat ze een loon ontvangt van ruim 190.000 euro per jaar. "In 2006 heeft de administratie bij het Rekenhof nagevraagd wat mijn salaris zou moeten zijn. Dat is het bedrag dat zij toen genoemd hebben."

"Ik werk dag en nacht. Ik ben tussen de 70 en de 80 uur aanwezig op kantoor of op het terrein. En ik ben ook thuis en 's nachts bereikbaar. Men gaat me nu door twee mensen vervangen", voert Peraita aan. "Ik heb mijn kinderen niet zien opgroeien."

Nog volgens Peraita betaalt ze maandelijks 1.100 euro huur voor haar sociaal appartement van 85 vierkante meter. En ze wijst erop dat ze de bontmantel - waarmee ze vaak te zien is op archiefbeelden - voor 15 euro kocht in een tweedehandswinkel.