"Koning van de Congolese rumba" is overleden

De Congolese zanger en politicus Tabu Ley Rochereau is op 73-jarige leeftijd overleden in het Saint-Luc Ziekenhuis in Brussel. In de jaren 60 was hij een van de bekendste Afrikaanse zangers en scoorde hij een hit met zijn versie van "Indépendance cha cha".

Tabu Ley Rochereau is op 73-jarige leeftijd overleden in Brussel. De Congolese zanger brak door met het nummer "Indépendance cha cha" en mocht in 1970 als eerste Afrikaanse artiest optreden in zaal Olympia in Parijs.

Rochereau werd in zijn land de "koning van de Congolese rumba" genoemd. Hij was in heel Afrika populair met zijn muziek waarin hij traditionele Congolese, Westerse en Caribische invloeden mengde.

Na de val van Mobutu was hij een tijdlang minister van Cultuur in Congo. In 2008 werd Tabu Ley Rochereau getroffen door een hartaanval. Sindsdien verbleef hij afwisselend in Parijs en Brussel. Rochereau is de vader van de Franse rapper Youssoupha.