"Politici zwijgen beter over de Rode Duivels"

Bondscoach Marc Wilmoets roept de politici op om zich niet uit te spreken over de Rode Duivels of de sfeer die er rond hangt. "Ik bemoei me niet met hun zaken, zij mogen zich niet met mijn zaken bemoeien", zegt Wilmots in Le Soir.

De bondscoach is blij dat de kwalificatie van de Rode Duivels voor het WK in Brazilië zo veel teweegbracht in ons land, zo zegt hij. "Als ik de beelden zag van de vieringen, dacht ik, verdorie, dat is sterk!" Toont dat aan dat België kan werken? Wilmots onwijkt: "Ik vind dat we veel waarden verliezen, iedereen zit achter zijn computer of achter zijn smartphone. Als ik dan zie dat zo veel volk op markten en pleinen staat, dan vind ik dat fabuleus."

Maar wat met de verkiezingen die op 25 mei vallen, twee weken voor de start van het WK? "Als we die zaken gaan mengelen, dan zijn we nog lang niet thuis. Als ik daar vragen over krijg, zal ik duidelijk zijn: ik praat niet over politiek."

Denkt hij niet dat politici zich over de Rode Duivels en de hype er rond zullen uitspreken? "Het beste dat zij kunnen doen, is niet praten over de nationale ploeg, laat staan om te proberen om dat te recupereren. Op een bepaald moment zal ik hen desnoods duidelijk vragen: bemoei je met je eigen zaken, ik hou me ook niet bezig met de politiek. Er zijn andere zaken genoeg in de politiek waarmee ze zich kunnen bezighouden."

Wat zegt hij dan over de politici die op de tarmac van Zaventem de Rode Duivels kwamen uitwuiven, samen met de supporters, zoals onder meer Didier Reynders (MR) en Melchior Wathelet (CDH)? "Ik zeg niets, soms is zwijgen goud."

En wat zegt hij dan over enkele N-VA'ers, onder meer Jan Peumans, die zeggen dat de Rode Duivels hen niet interesseren? "Dat gaat over twee of drie personen, maar dat is niet de publieke opinie. Als ik op de straat ga, merk ik dat de mensen zo niet denken. De mensen zijn niet gek."