"Snoeien in wildgroei aan intercommunales"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback pleit voor een nieuwe fusieoperatie tussen gemeenten, waarbij in afwachting de helft van de intercommunales zou worden afgeschaft. Dat zegt hij zaterdag in een interview met Het Laatste Nieuws. In dat interview maant hij minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) aan werk te maken van een betere aanpak van grote fraudezaken.

Volgens Tobback zijn veel van de 308 gemeenten te klein om alles zelf te doen en bundelen ze dan maar de krachten met buurgemeenten. "Zo is een wildgroei ontstaan van samenwerkingsverbanden, zeg maar intercommunales, met een eigen management en eigen bevoegdheden waar amper democratische controle op bestaat. Bovendien kost dat hopen geld", aldus Tobback, volgens wie het mogelijk moet zijn de helft af te schaffen.

Die ingreep moet gepaard gaan met een fusie van kleine gemeenten. "Ik spreek me niet uit wat de minimale grootte van zo'n nieuwe gemeente moet zijn, maar het is duidelijk dat veel van hen nu te klein zijn om alles zelf te doen."

"Wil spaarder in de ogen kunnen kijken"

De Vlaamse socialist maakt ook duidelijk dat de hervorming van de banken ervoor moet zorgen dat al het geld op spaarboekjes veilig is. "Ik wil dat we elke spaarder recht in de ogen kunnen kijken en dat we hem garanderen dat wat zich in 2008 heeft afgespeeld, nooit meer kan gebeuren." Als de regering de herhaling van dat drama niet kan garanderen, dan hoeft die hervorming voor de SP.A niet, stelt Tobback.

"Er is iets grondig mis met aanpak van fraudezaken"

Tobback is het ook "beu" te horen dat dossiers al Bois Sauvage onwaarschijnlijk complex zijn en daardoor bijna onmogelijk te behandelen. Hij merkt daarbij op dat onze buurlanden er wel in slagen zulke zaken tijdig af te handelen. "Er is dus structureel iets grondig mis met de aanpak van grote fraudezaken door ons gerecht", luidt het. "Try harder", richt hij zich tot minister van Justitie Turtelboom en haar eventuele opvolger.