"Tijd voor een socialist op Financiën"

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) heeft in een interview in De Morgen gezegd dat hij vindt dat er een socialist op Financiën moet komen. Tegelijk herhaalt hij dat zijn vertrouwen in het gerecht op een laag pitje staat als het om fraudedossiers gaat, een opmerkelijke uitspraak voor een lid van de regering.

Crombez vindt dat het tijd is voor een progressieve minister van Financiën. "In dossiers rond financiële markten en grootkapitaal hebben we tien jaar lang dezelfde bangmakerij gekregen. "Blijf van inkomen uit vermogen en de multinationals af want ze gaan vluchten met hun centen." Altijd dezelfde onzin."

"Sinds een paar maand zijn we in de wereld een andere richting aan het uitgaan. De uitwisseling van bankgegevens is niet langer onmogelijk, de schande van de belastingparadijzen wordt zomaar gepubliceerd, er komen belastingen op multinationals. De mensen pikken het niet meer. Op zo'n moment zet je best een progressief op Financiën." Dat hij zelf kandidaat is, wil hij echter niet gezegd hebben.

"Rechtbanken niet snel genoeg"

Crombez verdedigt ook de schikking rond het dossier van Bois Sauvage, dat 9 miljoen euro moet betalen, maar in ruil wordt de zaak rond handel met voorkennis geseponeerd. "Minnelijke schikkingen zijn voorlopig de beste slechte oplossing. Het zou voor mij ook comfortabeler zijn om te zeggen: ik stuur nieuwe zaken naar het gerecht en ik bel over 15 jaar wel eens om te horen hoe het zit."

"Als u mij vraagt: zijn onze rechtbanken vandaag snel genoeg om deze dossiers aan te pakken, met omzichtigheid, expertise en de juiste sancties? Dan is mijn antwoord: "nee"", een opmerkelijke uitspraak voor een lid van de regering.

"Voorstel van Geens niet voldoende"

Crombez herhaalt ook dat het bankenvoorstel van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) niet voldoende is. "Ofwel splitsen we de banken in spaar- en zakenbanken, ofwel niet. Maar als we de spaarder geen garanties kunnen geven, wat is dan het nut van een hervorming?"

"Al het spaargeld garanderen: dat wordt ten onrechte afgeschoten, want het kan. Zelfs Duitsland heeft het gedaan. Ik wil niet dat de spaarders de banken in de toekomst moeten redden als ze nog eens fratsen uithalen, zoals Karel De Gucht en het IMF het wel zeggen. Banken moeten genoeg reserves aanleggen als ze risico's willen nemen, zodat spaargeld nooit meer in gevaar komt."