"VS gaat Syrische chemische wapens vernietigen op zee"

"De Verenigde Staten gaan het grootste deel van het Syrische arsenaal van meer dan 1.000 ton chemische wapens op zee vernietigen", dat meldt de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Tot nu toe was niemand bereid om ook effectief mee te werken aan de vernietiging van het arsenaal.
A2013

"De Verenigde Staten hebben aangeboden om de benodigde vernietigingstechnologie ter beschikking te stellen en de vernietiging zelf te ondersteunen en te financieren", meldt de OPCW in een mededeling. Volgens de organisatie zal de operatie op een Amerikaans schip plaatsvinden en daarbij zal gebruikt worden van hydrolyse.

Voor de vernietiging van andere chemicaliën hebben op vandaag 35 bedrijven interesse getoond om de klus te klaren, zegt de organisatie. Zij zullen nu geëvalueerd worden. De bedrijven die meedingen, zullen volgens de OPCW moeten voldoen aan alle toepasselijke internationale en nationale regels rond veiligheid en milieu.

Los van de nu vooropgestelde oplossing, blijft nog de vraag wie het chemische materiaal van over het land naar het Amerikaanse schip zal brengen. Dat is niet enkel een logistieke uitdaging, ook over de beveiliging moet worden nagedacht in een door burgeroorlog verscheurd land.