Acht doden na helikoptercrash op pub in Glasgow

Bij de crash van een politiehelikopter op een drukbezochte pub in Glasgow in Schotland, zijn acht doden gevallen. De drie bemanningsleden van de helikopter zijn omgekomen, in de pub zijn vijf mensen gestorven. Er zijn ook tientallen gewonden.
AP2013

Rond 22.30 uur plaatselijke tijd is de politiehelikopter neergestort op "The clutha bar", een drukbezochte pub in het centrum van Glasgow. Volgens ooggetuigen is de helikopter als een baksteen uit de lucht gevallen.

Lang was het bang wachten op nieuws over de slachtoffers. Volgens de laatste cijfers van de politie zijn er acht mensen gestorven. Aan boord waren twee politieagenten en een piloot. Zij hebben het ongeval niet overleefd. In de pub zijn nog eens vijf mensen omgekomen.

Op het moment van de crash waren zo'n 120 mensen aanwezig in de pub. Er was een optreden aan de gang van de ska-groep Esperanza. Door de helikopter is een deel van het dak neergestort. Het was heel moeilijk om uit het gebouw te geraken. Mensen uit de buurt zouden - nog voor de hulpdiensten ter plaatse waren - een menselijke ketting gevormd hebben om mensen uit het gebouw te krijgen.

Verschillende mensen zaten een tijdlang vast in het gebouw en er waren verschillende vermisten. Het gebouw moest gestut worden vooraleer de reddingsdiensten naar binnen konden.

De Schotse minister-president Alex Salmond riep eerder al op om voorbereid te zijn op het ergste. "Dit is een zwarte dag voor Schotland en Glasgow", meldt hij op een persconferentie. Hij prees wel de reactie van de hulpdiensten en het heldhaftige optreden van de gewone burgers van de stad. De politie heeft een onderzoek aangekondigd naar de oorzaak van de crash van hun eigen helikopter.

Op de facebookpagina van de pub komen intussen tientallen woorden van medeleven binnen voor de mogelijke slachtoffers. Ook de band die die avond moest optreden heeft op facebook een reactie geplaatst: