Duizenden kijklustigen voor historische landing Scheveningen

Op het strand van Scheveningen hebben 700 acteurs en vrijwilligers de landing van prins Willem Frederik vandaag precies 200 jaar geleden nagespeeld. De landing van de prins, de latere koning Willem I, wordt gezien als het begin van de onafhankelijkheid van Frankrijk en de start van het huidige Koninkrijk der Nederlanden.

Prins Willem Frederik was als kind samen met zijn vader, stadhouder Willem V, en de rest van het gezin, naar Engeland gevlucht. 18 jaar later was de Nederlandse bevolking de Franse overheersing beu en werd hij onder massale publieke belangstelling opnieuw op Nederlandse bodem onthaald.

700 acteurs en vrijwilligers deden die historische landing vandaag nog eens over. Ze werden daarbij aangevoerd door acteur Huub Stapel (kleine foto) die de rol van de prins op zich nam. Terwijl de duizenden toegestroomde kijklustigen de strijd tussen Fransen en Nederlandse soldaten gadesloegen, kwam "de prins" aangevaren op een fregat van de Nederlandse marine. De bedoeling was dat hij net zoals 200 jaar geleden met een visserssloep aan wal zou komen maar een te wilde zee verhinderde dat. Stapel werd uiteindelijk met een amfibievoertuig op het droge gezet.

De landing vormde het begin van de festiviteiten voor 200 jaar Koninkrijk en werd bijgewoond door het Nederlandse koningspaar. Na het historisch tafereel op het strand volgde nog een een feestelijke bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag. Ook prinses Beatrix en premier Mark Rutte woonden die viering bij. Vanavond volgt nog een Koninkrijksconcert.

Prins Willem Frederik werd na het terugtrekken van het Franse leger aangesteld als soeverein vorst. Twee jaar later, in 1815, werd hij ook onze koning toen hij in Brussel ingehuldigd werd als Willem I,  koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.