Europees commissaris Rehn gaat strijd aan met Verhofstadt

Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn wil bij de Europese verkiezingen van mei volgend jaar de topkandidaat zijn van de Europese liberalen. Hij gaat dus de strijd aan met Guy Verhofstadt, die deze week bekendmaakte dat ook hij voorzitter van de Europese Commissie wil worden.

Dat Rehn zich positioneert als liberaal boegbeeld, betekent dat hij mag toegevoegd worden aan het lijstje van namen die in beeld komen voor de post van Europees Commissievoorzitter.

Ook de Belgische ex-premier Guy Verhofstadt, momenteel liberaal fractieleider in het Europees Parlement, aast op die functie. Verhofstadt liet eerder deze week in "Reyers laat" optekenen dat hij "wellicht" volgende week zijn kandidatuur indient om voorzitter van de Europese Commissie te worden.

De liberale ALDE-fractie is met 85 vertegenwoordigers na de christendemocraten en de sociaaldemocraten nu de derde grootste in het Europees Parlement.

Olli Rehn is sinds 2004 lid van de Europese Commissie. Eerst was hij eurocommissaris voor Uitbreiding, sinds begin 2010 voor Economische en Monetaire Zaken. De Fin heeft in Oxford, Helsinki en in de Verenigde Staten Politieke Wetenschappen en politiek gestudeerd. Sinds de eurocrisis geniet hij in veel landen naambekendheid.