Gepensioneerde West-Vlaming derde Belg in ruimte?

Raf Vander Stichele (69) uit Staden vertrekt morgen naar het Kennedy Space Center in de Amerikaanse stad Orlando. Dat meldt Focus/WTV. Hij heeft een kans van 1 op 3 om effectief op ruimtemissie te vertrekken en zo de derde Belg in de ruimte te worden.

De 69-jarige gepensioneerde huisarts is een van de twee Belgen die geselecteerd zijn om deel te nemen aan een intense trainingsweek in het Kennedy Space Center in Orlando. Vander Stichele nam deel aan een wedstrijd van een deodorantmerk en werd tot zijn eigen verbazing uit meer dan 360.000 kandidaten wereldwijd geselecteerd.

Het wordt een intense week met lezingen en fysieke proeven. "95 procent van de mensen komt lijkbleek uit de simulator en moet overgeven als een reiger", zegt de Stadenaar op Focus/WTV. "Het is het enige deel van de week dat ik misschien niet zal meedoen als ik zie dat het te erg is."

Van de 60 kandidaat-astronauten vertrekken er uiteindelijk 22 effectief naar de ruimte. Vander Stichele heeft in principe een kans van 1 op 3, maar hij is met zijn 69 jaar wel de oudste. "Mijn vrouw ziet ertegenop. Je bent geen 20 jaar meer, zegt ze, maar ik heb geen ongemakken en voel me zeer zeer goed."

Mogelijk wordt de gepensioneerde huisarts de derde Belg in de ruimte. Hij stapt dan in de voetsporen van Dirk Frimout die in 1992 10 dagen meevloog met de Spaceshuttle Atlantis en 143 keer rond de Aarde cirkelde en van Frank De Winne die in 2002 een week en in 2009 zes maanden aan boord van het ISS verbleef.