Giel: "Ik ben niet meer in hotel mama, ik moet alles zelf doen"

De 15-jarige tienermonnik Giel uit Sint-Laureins woont intussen al twee weken in het Tibetaanse klooster in India, hoog in het Himalaya-gebergte. "Het kan dat ik binnen drie jaar vind dat dit mijn ding toch niet is, maar dat is geen probleem", zegt hij aan VRT-journalist Stefan Blommaert. "Ik kan hier gerust vertrekken als ik dat wil."
Giel vanuit het klooster in India.

Hoog in het Himalayagebergte in Noord-India bevindt zich het Tibetaanse klooster waar de Oost-Vlaamse jongeman Giel (15) intussen al twee weken een opleiding volgt tot boeddhistische monnik. VRT-journalist Stefan Blommaert zocht hem op. "De 15-jarige jongen droomt al van zijn prilste jeugd om monnik te worden. Nu is het eindelijk zover", zegt Blommaert. "Verschillende keren per dag neemt hij deel aan de gebeden."

De taal blijkt een groot probleem voor Giel of Lobsang Choetschi Nyima zoals hij tegenwoordig heet. De aspirant-monnik wordt begeleid door een monnik die een jaar of tien ouder is en voldoende Engels spreekt om hem wegwijs te maken in het kloosterleven. De gebeden en de lessen filosofie zijn wel in het Tibetaans, dus moet de tiener de taal zich zo snel mogelijk machtig maken. "Ik denk wel dat dat vrij vlot zal gaan, want er is hier niets anders om te doen", zegt Giel.

De jongeman heeft naar eigen zeggen al veel geleerd. "Ik leer veel bij", zegt hij. "Ik ben niet meer in hotel mama, ik moet alles zelf doen. Ik heb ook al veel bijgeleerd over het boeddhisme en het leven van de monnik." De tienermonnik klinkt weliswaar niet meer zo enthousiast als hij klonk toen bekend werd dat hij uiteindelijk toch naar het klooster mocht vertrekken.

"In het begin miste ik België wel en mijn mama, maar dat is verdwenen nu ik besef hoe goed de monniken hier voor me zorgen. Het kan dat ik binnen drie jaar vind dat dit mijn ding toch niet is, maar dat is geen probleem. Ik kan hier gerust vertrekken en zelfs monnik blijven. Ik heb hier heel veel vrijheid", zegt de jongeman. "Als alles goed gaat en Giel zich niet bedenkt, dan gaat hij hier de komende 15 jaar van zijn jeugd doorbrengen", besluit Blommaert.

De reportage van Stefan Blommaert kunt u hieronder bekijken: