Hoofdkwartier politie kost dubbel zoveel als voorzien

De regering heeft al 39,6 miljoen euro betaald aan inrichtingswerken voor het nieuwe hoofdkwartier van de federale politie, in de Brusselse Koningsstraat. Dat is dubbel zoveel als in 2010 was begroot, meldt De Tijd.

Het hoofdkwartier van de federale politie en de Brusselse gerechtelijke speurders verhuist in april volgend jaar naar het "BelAir Office" aan de Koningsstraat, het vroegere Rijksadministratief Centrum. De aanpassing van dat gebouw aan de noden van de politie kost de Belgische schatkist nu al 39,6 miljoen euro, terwijl in 2010 de regering nog van 23,2 miljoen euro uitging. Bovendien moet de overheid nog 18 jaar lang ruim 13 miljoen euro huurgeld betalen voor ongeveer 80.000 m² kantooroppervlakte.

"We hebben een audit op topniveau gevraagd: zowel door de topman van de Inspectie van Financiën als door de administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen", bevestigt de woordvoerder van de voor de Regie der Gebouwen bevoegde staatssecretaris, Servais Verherstraeten (CD&V), aan De Tijd. "Wij hebben dit project ook maar geërfd van de vorige regeringen. We staan voor voldongen feiten. Er zijn op het eerste gezicht goede redenen voor sommige meerkosten, maar we willen nu eens grondig laten uitzoeken waarom het prijskaartje zo de pan uitswingt."

De Tijd achterhaalde nog dat de nieuwe huisbaas van de federale politie de centrale bank van de Volksrepubliek China is. Dat ontdekte de krant na een analyse van verschillende holdings in België, Luxemburg en op de Britse Maagdeneilanden.