Kustappartementen werden dit jaar 6% goedkoper

Het voorbije jaar is de prijs van een appartement aan de kust gemiddeld met 6% gedaald. Steeds meer mensen beslissen om hun flat aan zee te verkopen.

Volgens de Nobarisbarometer is de daling opvallend, want in dezelfde periode is de prijs van appartementen elders in ons land gestegen. De kust gaat dus tegen die trend in en daar zijn specifieke redenen voor.

De vraag naar appartementen aan zee is dezelfde gebleven, maar steeds meer eigenaars bieden hun flat aan de kust te koop aan. Het gaat dan vooral om oudere appartementen, waarvan de kosten voor onderhoud en renovatie hoger geworden zijn. Volgens Bart Van Opstal van het Belgische Notariaat is die renovatie nodig door meer strengere normen voor onder meer isolatie.

Anderzijds zijn de gemeentebelastingen op tweede verblijven aan de kust vaak flink gestegen. Na het debacle bij Dexia zijn veel gemeenten op zoek naar nieuwe inkomsten. In Oostende is die belasting zelfs met 54% gestegen en ook dat zet mensen aan om hun stek aan zee te verkopen. Tegelijk is eigendom door de vastgoedcrisis in Spanje veel goedkoper geworden en wordt dat voor steeds meer Belgen een alternatief voor de eigen kust.