Motilium en Touristil enkel nog op voorschrift

Vanaf vandaag zijn de geneesmiddelen Motilium en Touristil alleen nog op voorschrift te krijgen. Motilium is een middel tegen misselijkheid, Touristil tegen reisziekte. Beide geneesmiddelen bevatten domperidone en dat geeft kans op hartfalen.

Volgens sommige onderzoekers kan het werkzame bestanddeel domperidone hartritmestoornissen veroorzaken. Apothekers kunnen risicopatiënten niet makkelijk identificeren en daarom is beslist om Motilium en Touristil alleen nog op doktersvoorschrift te geven.

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen (FAGG) startte begin dit jaar een procedure over het al dan niet op voorschrift brengen van alle geneesmiddelen met domperidone. De Commissie voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik, die verbonden is aan het FAGG, besliste om domperidone-middelen op voorschrift te zetten.