Onderdrukking in Oekraïne krijgt overal kritiek

Van zowat overal komt er scherpe kritiek op het brutale ontruimen van een plein met opposanten in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Ook president Viktor Janoekovitsj belooft nu om de schuldigen te straffen.

Gisteravond laat heeft de oproerpolitie de grove borstel bovengehaald om 400 oppositieleden die een vreedzame wake hielden op een plein in de hoofdstad Kiev, weg te jagen. Dat heeft in en buiten Oekraïne tot grote verontwaardiging geleid. 

De pro-Europese oppositie is woedend en roept haar aanhangers op om het regime van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj met massale betogingen ten val te brengen. Vanuit de gevangenis heeft ex-premier en oppositieleidster Julia Timosjenko zich bij die oproep aangesloten. 

Vanavond hebben zich ongeveer 10.000 opposanten verzameld op het plein dat gisteren met geweld ontruimd werd. Ook in de westelijke stad Lviv zijn duizenden mensen op straat gekomen.

AP2013

Janoekovitsj komt onder druk

Intussen heeft ook president Viktor Janoekovitsj -de schietschijf van de oppositie- het geweld van gisteravond veroordeeld. Janoekovitsj zegt dat hij woedend is en belooft een diepgaand onderzoek naar het geweld. De schuldigen zullen gestraft worden, belooft hij, maar hij ging niet zo ver om de schuld bij de politie te leggen.

De Europese Unie heeft het geweld in Oekraïne scherp veroordeeld. Volgens EU-topdiplomate Catherine Ashton gaat dat in tegen de principe die enkele dagen geleden besproken werden op de top tussen de EU en enkele staten in Oost-Europa in Vilnius. Ook de president van Oekraïne was daar toen aanwezig.

Ook de Verenigde Staten hebben hard uitgehaald naar Oekraïne en roepen het land op om de vrijheid van meningsuiting en vereniging te respecteren. Geweld en intimidatie hebben geen rol meer in het Oekraïne van vandaag, aldus een mededeling.