Oproerpolitie slaat pro-Europese betoging hard neer

De Oekraïense oproerpolitie heeft een pro-Europese betoging in hoofdstad Kiev hard neergeslagen. De actievoerders betoogden tegen de weigering van de Oekraïense regering om een vrijhandelsverdrag met de EU te tekenen. Critici vrezen dat de regering buigt onder Russische druk.
AP2013

Gisterenavond zijn zo'n 10.000 betogers afgezakt naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Op het Onafhankelijkheidsplein betoogden ze tegen de weigering van hun regering om een langverwacht vrijhandelsakkoord met de Europese Unie te tekenen. Critici vrezen dat de regering buigt onder Russische druk.

Tegen de late avond hielden nog zo'n 400 demonstranten een vreedzame wake op het plein toen de oproerpolitie besloot dat het welletjes geweest was. De betogers werden hard aangepakt. "Het was verschrikkelijk", zegt een van de betogers achteraf aan het Amerikaanse persagentschap AP. "Ze hebben ons weggegooid als afval."

Vrijhandelsverdrag

Enkele dagen geleden liet Oekraïne weten dat het de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie opschortte. Volgens critici is dat gebeurd onder zware druk van Rusland. Voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, is van plan om de Russische president Vladimir Poetin op het matje te roepen over de hele kwestie.

Wellicht heeft oud-premier Timosjenko een grote rol gespeeld in het verhaal. De EU eiste in ruil voor het vrijhandelsverdrag onder meer dat de oud-premier zouden worden vrijgelaten. Timosjenko zit een omstreden celstraf uit vanwege vermeend machtsmisbruik. Volgens Europa is die straf echter ongegrond en een pure politieke afrekening.

Moskou doet zo moeilijk niet over mensenrechten of oud-premiers die in de cel zitten. Wellicht heeft de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj eieren voor zijn geld gekozen en daarom de onderhandelingen met Europa opgeblazen.

Voor de Russen behoort Oekraïne tot hun historische invloedssfeer. Zij hebben er volgens critici dan ook alles aan gedaan om het verdrag met de EU te dwarsbomen. Rusland maakt er geen geheim van dat het plannen koestert om een eigen douane-unie op te richten naar Europees voorbeeld met eventueel in een latere fase zelfs een eengemaakte munt.