Politieke chaos in Thailand eist eerste dode

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn voor het eerst geweerschoten gehoord tijdens ongeregeldheden tussen voor- en tegenstanders van de regering. Volgens de politie is daarbij een doden gevallen.

De voorbije dagen hebben duizenden opposanten ministeries en andere overheidsgebouwen bezet. Ze eisten het ontslag van de nochtans democratisch verkozen regering van premier Yingluck Shinawatra. 

De aanhangers van premier Shinawatra mobiliseren vandaag op hun beurt en die manifestatie zou 70.000 "roodhemden" bijeen gebracht hebben in een sportstadium in Bangkok. In Thailand is rood niet de kleur van links, wel van de aanhangers van Shinawatra.

Vandaag is bij ongeregeldheden voor het eerst ook geschoten en volgens de politie is er daarbij minstens een dode gevallen. Vijf  andere mensen raakten gewond door kogels. Wie op wie heeft geschoten, is nog niet duidelijk. Elders zijn nog eens minstens vijf mensen gewond geraakt door slagen of messteken.

De spanningen tussen de rood- en de geelhemden (tegenstanders van Shinawatra) nu fors opgelopen met ook in Bangkok gewelddaden. Daar zijn een taxi en een bus aangevallen omdat die mensen met een rode t-shirt vervoerden. 

De oppositiebeweging heeft opgeroepen om morgen de ambtswoning van premier Yingluck Shinawatra te bezetten. Dat kan opnieuw aanleiding geven tot spanningen. De Thaise politie heeft zich de voorbije dagen vrij terughoudend opgesteld, maar heeft de regering nu gevraagd om ook het leger in te zetten. De regering zou 3.000 militairen klaar houden om samen met de politie de orde te handhaven.

Rood tegen geel, hard tegen hard

Het conflict tussen beide kampen verdeelt Thailand tot op het bot en dat al sinds de staatsgreep van 2006 die de verkozen premier en miljardair Thaksin Shinawatra aan de dijk zette. 

Shinawatra was een outsider in de Thaise politiek die sinds 2001 verkozen aan de macht is gekomen, onder meer door de steun van de plattelandsbevolking. Tegen hem is een erg verscheiden alliantie van het traditionele establishment van militairen, royalisten en stedelijke middenklasse die zich in het koninklijk geel van de Democratische partij heeft gehuld.

Sinds de coup is de democratie hersteld in Thailand, maar bijna telkens opnieuw werden de verkiezingen gewonnen door de aanhangers van Shinawatra, die dan telkens opnieuw van de macht werden verdreven door massale betogingen.

Drie jaar geleden keerde Yingluck Shinawatra (foto), de zus van de afgezette premier, de rollen om en verdreef ze de Democratische partij van de macht om na gewonnen verkiezingen premier te worden. Haar tegenstanders verwijten haar nu dat ze het beleid van Thailand in feite overlaat aan haar broer in ballingschap.

AP2013