Stellingen Justitiepaleis nu zelf toe aan restauratie

In Brussel zijn de stellingen rond het Justitiepaleis door het aanslepen van de renovatiewerkzaamheden aan het gebouw nu zelf toe aan renovatie. Dat meldt De Morgen. De verwaarloosde stellingen zijn aan het roesten en vormen een gevaar voor voorbijgangers.

De krakkemikkige staat van de stellingen rond het Brusselse gerechtsgebouw werd gisteren besproken in het Brusselse parlement. De situatie getuigt volgens Groen-parlementslid Annemie Maes van "een gebrek van respect vanwege de federale overheid voor onze hoofdstad". De stellingen rond het Justitiepaleis staan er al 30 jaar.

Bijkomend probleem is dat de stellingen illegaal geplaatst zijn. De Regie der Gebouwen probeerde de situatie in 2010 vergeefs te regulariseren. De procedure in beroep om de bestaande stellingen te versterken en veiligheidsnetten te hangen aan de gevels waartegen geen stellingen staan, is nog steeds lopende.

De Regie der Gebouwen heeft intussen wel beslist om een nieuw architectenbureau aan te stellen voor de renovatie van de gevels. Zelfs als dat nieuwe bureau midden volgend jaar aan de slag gaat, zal het nog jaren duren voor de restauratie voltooid is.