Toeareg-rebellen in Mali zeggen staakt-het-vuren op

De Toeareg-rebellen van het MNLA in Mali hebben het staakt-het-vuren met de regering opgezegd. De groepering noemt de schermutselingen van de voorbije dagen een oorlogsverklaring.
AP2013

In juni bereikten het Malinese leger, dat gesteund wordt door Frankrijk, en de rebellen die in het noordwesten van Mali een onafhankelijke Toeareg-staat willen, een akkoord over een staakt-het-vuren. Daarmee kwam een einde aan anderhalf jaar van gevechten in de regio.

Maar de voorbije dagen kwam het in de buurt van de stad Kidal tot schermutselingen tussen regeringstroepen en de rebellen. Daarbij vielen verschillende gewonden. De rebellen van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad (MNLA) zeggen daarover: "Wat er gebeurd is, was een oorlogsverklaring".

Ze zeggen nu het bestand op. "De waarschuwingen zijn voorbij. Als we regeringstroepen vinden, waar dan ook, dan gaan we in de aanval." Gevreesd wordt dat het geweld in Mali opnieuw zal oplaaien met het einde van het bestand.