100.000 opposanten negeren betogingsverbod in Oekraïne

In de Oekraïense hoofdstad Kiev heeft de pro-Europese oppositie meer dan 100.000 betogers op straat gekregen en dat ondanks een betogingsverbod van de regering. Boze betogers hebben ook de politie verjaagd en een regeringsgebouw ingenomen.

Het protest begint steeds meer te lijken op een opstand om de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj ten val te brengen. Die had een samenscholingsverbod uitgevaardigd in de hoofdstad Kiev, maar daar is niets van in huis gekomen.

Een massa van meer dan 100.000 mensen kwam op straat en heeft de politie uit het stadscentrum verjaagd. Enkele honderden anderen hebben een regeringsgebouw en het stadhuis van Kiev ingenomen.. 

De slogans logen er niet om: "Dit is geen betoging, dit is een revolutie", riep een topman van de oppositie de betogers toe vanop een bus. Enkele duizenden betogers hebben ook getracht het presidentiële paleis in te nemen en ze gebruikten daartoe ook een tractor om door het politiecordon te breken, maar de oproerpolitie kon dat verhinderen met traangas en de wapenstok.

Volgens de oppositie heeft ze evenwel niets te maken met het geweld bij het presidentiële paleis en is dat incident in scène gezet door de president om daarna de noodtoestand te kunnen uitroepen.

Plooit Janoekovitsj onder het protest?

Het huidige protest brak uit toen president Viktor Janoekovitsj (foto) eerder deze week weigerde om een belangrijk toenaderingsverdrag tot de Europese Unie te tekenen. In de plaats wil hij zijn land meer richten op samenwerking met Rusland en ook met China.

Dat leidde meteen tot woedende reacties van de bevolking, vooral dan in de hoofdstad Kiev en in het westen van Oekraïne, eerder al de wieg van de Oranje-revolutie die in 2004 een einde maakte aan het post-Sovjetregime in het land.

De woede werd nog groter toen vrijdagavond een vreedzame wake van 400 oppositieleden met bruut geweld uiteen werd geslagen door de oproerpolitie. Sindsdien is het protest enkel nog maar toegenomen.

Oekraïne tussen de EU en Rusland

Veel betogers zijn ook woedend omdat president Janoekovitsj lijkt toe te geven aan Russische druk. De voorbije weken had Moskou de invoer van sommige producten uit Oekraïne stopgezet uit ongenoegen over de geplande ondertekening van een verdrag met de Europese Unie.

Uit een recente peiling blijkt dat 45% van de Oekraïners voorstander is van nauwe samenwerking met de EU. Volgens hen moet hun land het "Sovjetverleden" achter zich laten. Een derde van de bevolking kiest evenwel voor Rusland.

Opvallend is dat vooral het westen en het centrum van Oekraïne pro-Europees zijn. Aanhangers van Rusland zijn vooral te vinden in het oosten van het land. De verdeeldheid is dus ook geografisch.