"Ik heb wél gekozen om dicht bij mensen te staan"

"Ik heb - in tegenstelling tot mijn broers (red. Herman en Eric) - ervoor gekozen om wel dicht bij de mensen te staan", zegt Tine Van Rompuy (PVDA) in een interview in De Zondag. Ze kondigt aan dat ze volwaardig PVDA-lid wordt. "Herman is met andere zaken bezig dan ik, zoals met macht."
BELGA/VIDAL

De zus van Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) en voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy (CD&V) kondigt in een interview in De Zondag aan dat ze een lidkaart van de PVDA heeft aangeschaft. Tot nu toe stond ze steeds op de lijst van de Partij van de Arbeid als onafhankelijke, maar voortaan gaat ze dus door het leven als volwaardig PVDA-lid.

Haar broers zijn volgens haar nog niet op de hoogte van haar partijkaart. "We hebben het al jaren geleden opgeven om elkaar te overtuigen van onze politieke denkrichting", zegt de politica. "We zijn allemaal vanuit dezelfde christelijke waarden vertrokken, maar in tegenstelling tot mijn broers heb ik ervoor gekozen om heel dicht bij de mensen te staan. CD&V is die reflex kwijtgespeeld."

Europa moet volgens haar socialer worden dan nu het geval is. "Ze zeggen wel dat ze daarmee bezig zijn, maar ik merk er niets van." De PVDA'ster heeft dat naar eigen zeggen al besproken met haar broer, "maar hij neemt die beslissingen natuurlijk niet alleen. Hij heeft ook andere belangen te dienen. Hij is bezig met andere zaken dan ik, zoals met macht."

Voor de moeder aller verkiezingen wil Tine Van Rompuy inzetten op het federale vlak en droomt ze van een Kamerzetel voor zichzelf. Haar partij wil minstens twee federale zitjes bemachtigen. De partij wil daarvoor vooral inzetten op een miljonairstaks. "80 procent van de Belgen vindt zo'n taks een goed idee", zegt ze. "Met dat geld willen we de crisis voor de gewone mensen verzachten."