"Racisme is relatief, daar blijf ik achter staan"

N-VA-kopstuk Liesbeth Homans heeft in "De zevende dag" geprobeerd duidelijk te maken wat ze bedoelde met de uitspraak van enkele maanden geleden dat racisme relatief is. "Voor mensen die er echt het slachtoffer van zijn, is het jammer dat de term te pas en te onpas gebruikt wordt." Homans wil nog niet in haar kaarten laten kijken over haar rol bij de verkiezingen.

Homans zei enkele maanden geleden in De Standaard dat racisme relatief is. "Die uitspraak blijft me inderdaad achtervolgen", zegt ze in "De zevende dag". "Maar ik heb er nog geen seconde spijt van en ik blijf erachter staan."

"Wat ik bedoel, is dat het jammer is dat racisme te pas en te onpas gebruikt wordt, in de eerste plaats voor de mensen die er echt het slachtoffer van worden. Als ik aan een allochtoon op de tram vraag om zijn voeten van de bank te doen, dan is dat geen racisme, want dat vraag ik aan mijn kinderen ook. Wat ik vraag, is dat we aan beide kanten redelijk zijn. Wij moeten redelijk zijn en zij ook."

"Maar tegelijk roep ik op dat mensen die het slachtoffer zijn van discriminatie dat melden, want dat kan niet door de beugel", zegt Homans. Ze kreeg de vraag over racisme naar aanleiding van het onderzoek van deze week, waaruit bleek dat de helft van de Vlamingen vindt dat migranten "hier komen profiteren van onze sociale zekerheid".

"Op een gegeven moment barst het systeem"

Uit een ander onderzoek bleek deze week ook ruim de helft van de Vlamingen vindt dat mensen die een uitkering krijgen, die eigenlijk niet verdienen. Homans vindt die houding niet verwonderlijk.

"De groep van mensen die bijdragen aan het systeem, de mensen die werken dus, wordt steeds kleiner. Op een gegeven moment barst het systeem. We moeten proberen de middelen te geven aan de mensen die het echt nodig hebben. Het is niet normaal dat mensen die werkloos zijn na twee jaar nog niet in een activeringstraject gestapt zijn", zegt de Antwerpse OCMW-voorzitter.

"8 december wordt geen D-day"

Homans is nu dus OCMW-voorzitster in Antwerpen, maar er zijn geruchten dat zij plaatsvervangend burgemeester zal worden als Bart De Wever de stad verlaat om op een Vlaamse of federale kieslijst te gaan staan.

"Dat zullen we zien eind januari. We hebben nu de congresteksten gemaakt, nu gaan we ons over de strategie buigen. Maar 8 december wordt geen D-Day, zoals een krant schreef."