"The broken circle breakdown" pakt al veertigste prijs

De film "The broken circle breakdown" van Felix van Groeningen heeft zijn veertigste onderscheiding gewonnen. In Tallinn, de hoofdstad van Estland, won de film de publieksprijs van het 17e Black Nights Film Festival, meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). "The broken circle breakdown" is een van de favorieten voor de European Film Awards en is de Belgische inzending voor de Oscars.

Het Estse festival is volgens het VAF een van de grootste filmfestivals in Noord-Europa. Er worden ongeveer 250 speelfilms en documentaires getoond. Het festival lokt elk jaar meer dan 60.000 bezoekers. De publieksprijs is 2.000 euro waard.

Van Groeningens vierde speelfilm, met hoofdrollen voor Veerle Baetens, Johan Heldenbergh en Nell Cattrysse, ging in wereldpremière op het 39e Film Fest Gent in 2012. Bij de veertig onderscheidingen die de film al won, zijn acht publieksprijzen.

De European Film Awards worden uitgereikt op 7 december. "The broken circle breakdown" is er genomineerd in de categorieën beste film, beste regisseur, beste scenario, beste acteur, beste actrice en prijs van het publiek. De film maakt ook kans op de LUX Prijs van het Europees Parlement, die op 11 december wordt uitgereikt.