"Zongen zij voor het goede doel? Echt?"

Bij "Do they know it’s Christmas?" of "We are the world" was het duidelijk: geld neerleggen voor dit lied betekende steun verlenen aan een goed doel. Meer bepaald de bestrijding van de hongersnood in Ethiopië en andere Afrikaanse landen. Toch zijn er ook nummers waarvan u misschien niet meer denkt aan het aspect "liefdadigheid", ook al heeft u ze misschien in uw platen- of cd-kast liggen. Maar weet dat uw geld goed terechtgekomen is, als u volgende singles ooit gekocht heeft.

In 1959 scoorde Cliff Richard een wereldhit met zijn tegelplakker "Living doll". In 1986 deed hij het succes nogmaals over op een eerder onconventionele manier. Hij liet zich immers assisteren door de bende The Young Ones. De tegenstelling tussen de "kuise" Richard en de "platte" Young Ones kon niet groter zijn. Maar het publiek smulde van de samenwerking en ook bij ons wist het nummer vier weken lang de eerste plaats te veroveren. De opbrengst van de plaat ging naar de liefdadigheidsorganisatie Comic Relief, met toen de hongersnood in Ethiopië als centraal thema.

In 1991 mocht Elton John als verrassingsact in de Wembley Arena nogmaals -beiden hadden het nummer al in 1985 tijdens Live Aid gezongen- George Michael bijstaan tijdens "Don’t let the sun go down on me". Het nummer raakte daarna makkelijk op de toppositie van meerdere hitparades, waar ook ter wereld. Bij ons hield het nummer het zes weken op plaats één uit. De opbrengst werd verdeeld onder opvoedingsprojecten, kinderwelzijnprogramma’s en aidsorganisaties.

In de jaren 80 en begin jaren 90 schopte de dodelijke ziekte aids wild om zich heen. Geld voor onderzoek was dan ook meer dan welkom. In 1992 besliste U2 dat de derde single uit het album "Achtung baby" wel voor dit steuntje in de rug kon zorgen. "One" bereikte snel de top in Ierland en de top 10 in Groot-Brittannië en de VS. In Vlaanderen bleef de plaat steken op plaats 26.

Billy Joel zong in 1983 zijn "Uptown girl", in de persoon van supermodel Christie Brinkley, naar de top van de hitparades. De Ierse boysband Westlife deed dat succes in 2001 nogmaals over, opnieuw voor Comic Relief. Het geld was bedoeld voor liefdadigheidsorganisaties in Groot-Brittannië en Afrika. De keuze van de toen immens populaire boysband was een schot in de roos, met wereldwijd meer dan één miljoen verkochte exemplaren van hun "Uptown girl". In Vlaanderen bereikte het nummer plaats 5 in de hitparade.

Ze wonnen niet tijdens de talentenshow "Popstars" maar onder de naam Liberty X scoorden deze vijf finalisten meerdere wereldhits. Hun debuutsingle "Just a little" (2002) behaalde platinum in Australië en goud in Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. In 2005 zongen ze "A night to remember", het origineel was van de discogroep Shalamar, de hitparades in. Ook bij ons raakte de single nog in de hitparade, al klom hij niet hoger dan plaats 42. De opbrengst was voor Children in Need.

Morgen begint op Eén de zangwedstrijd "Stars for life" voor het goede doel. Twaalf bekende Vlamingen nemen het drie weken lang tegen elkaar op ten voordele van Music For Life. Onder de zangers bevinden zich onder meer Mathias Vergels ("Thuis"), Nasrien Cnops (MNM), Wouter Van Besien (Groen) en Lesley-Ann Poppe.

lees ook