Almaci: "Dit is zand strooien in de ogen van de mensen"

Volgens Meyrem Almaci (Groen) komt er ook met de nieuwe bankenwet geen echte scheiding tussen spaar- en zakenbanken. CD&V en de federale oppositiepartij N-VA zijn het daar niet mee eens. N-VA noemt het voorstel een cadeau aan de buitenlandse grootbanken.

"We hebben de laatste jaren tientallen miljarden belastinggeld moeten investeren in de redding van de banken. Dat willen we niet meer", zegt Karin Temmerman (SP.A) in "De zevende dag". In een wetsvoorstel willen de meerderheidspartijen een onderscheid maken tussen spaar- en zakenbanken. "We willen de spaarder in de toekomst 100 procent beschermen en ervoor zorgen dat banken met hun eigen geld speculeren en niet rekenen op staatswaarborgen."

Coalitiepartner CD&V is het daar grotendeels mee eens maar wil een kleine marge behouden. "Een gewone, gezonde Belgische bank moet een klein beetje risico kunnen nemen", zegt Kristof Waterschoot (CD&V). "Banken moeten de reële economie kunnen blijven steunen." Waterschoot wil dat banken nog met een veertigste van hun kapitaal kunnen speculeren. Temmerman is het daar niet mee een. "We willen dat dit naar nul komt."

"Cadeau aan buitenlandse grootbanken"

Peter Dedecker (N-VA) benadrukt dat het belangrijk is om het geld van de mensen veilig te stellen zodat banken de reële economie en de kmo's kunnen ondersteunen. "Het is zeer onzinnig om een verregaande splitsing op te leggen op het Belgische niveau. Dat zou een groot cadeau zijn aan de buitenlandse banken zoals BNP Paribas, ING en Deutsche Bank. We moeten op het Europese niveau inzetten door bijvoorbeeld het Europese resolutiemechanisme verder uit te werken."

Meyrem Almaci (Groen) is het alvast met dat laatste eens. "We moeten naar Europa trekken", zegt ze. "Nu worden kleinere banken doodgeconcurreerd." Voor Almaci gaat de splitsing tussen spaar- en zakenbanken niet ver genoeg. "Wat nu voorligt is geen scheiding. Het eigen vermogen van onze grootbanken is 5 procent. Bij een gewoon bedrijf is dat 20 procent. Een kleine schok kan een catastrofe zijn. Dit is zand strooien in de ogen van de mensen." Almaci hekelt ook het garantiesysteem. "Waarom moeten we staatsgaranties hebben? Omdat het systeem niet goed werkt", besluit ze.

De meerderheidspartijen ontkennen dat. "Er is een enorme vermindering van risico's", zegt Waterschoot die benadrukt dat er momenteel al 100.000 euro per persoon per bank is gegarandeerd (door de overheid, red.). "Wie vraagt er om mee te garanderen? De superrijken", vraagt de CD&V'er zich af.