Bob Dylan aangeklaagd voor racisme

De Amerikaanse zanger Bob Dylan wordt door een groep Kroaten die in Frankrijk wonen, aangeklaagd voor racisme. Ze pikken het niet dat Dylan in een interview met de Franse editie van Rolling Stone de Kroaten vergelijkt met nazi's en slavendrijvers.
A20122012

In het interview met Rolling Stone zei Bob Dylan over de VS: "Dit land is geschift als het aankomt op huidskleur. Als je een slavendrijver in je familie had, kunnen donkere mensen dat ruiken. Net zoals joden nazi's herkennen en Serviërs Kroaten."

"De uitspraak spoort aan tot haat", motiveert Vlatko Maric de aanklacht tegen Dylan. Het onderzoek naar de aanklacht kan nog twaalf tot achttien weken duren. Mocht Dylan schuldig worden bevonden, krijgt hij wellicht een boete.

De aanklacht is opmerkelijk. Dylan is een prominente voorvechter van de burgerrechten in de VS. Vorige maand werd hij in Parijs nog onderscheiden met een lintje van de Légion d'honneur.