Britten veel vijandiger tegenover EU dan andere ingezetenen

De Britten staan veel vijandiger tegenover Europa en het Europese gedachtegoed dan inwoners van andere EU-landen. Omgekeerd blijkt dat andere Europeanen steeds minder begrip kunnen opbrengen voor positie van de Britten binnen Europa. Dat blijkt uit een grootscheepse enquête in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Polen. Enkele Britse politieke kopstukken onder wie vicepremier Nick Clegg luiden de alarmbel.

Als de enquête iets aantoont dan is het wel de steeds groter wordende kloof tussen Groot-Brittannië en de rest van het Europese continent. De onderzoekers legden hun vragen voor aan 5.000 Britse, Duitse, Franse en Poolse kiezers.

Uit de bevindingen bleek dat maar 26 procent van de Britse kiezers de Europese Unie als "een goede zaak" beschouwt. 42 procent noemt het "een slechte zaak". Ter vergelijking, in Polen liggen die cijfers respectievelijk op 62 en 13 procent, in Duitsland op 55 en 17 procent en in Frankrijk op 36 en 34 procent.

Over de bijdrage van het Verenigd Koninkrijk aan de EU hebben de andere ondervraagden allerminst een hoge dunk. Maar 9 procent van de Duitsers en 15 procent van de Fransen vindt dat de Britten een goede invloed hebben op Europa. De Polen zijn met 33 procent een stuk milder.

De resem kortingen en bijzondere voorwaarden die de Britten van Europa konden bekomen, kunnen maar op weinig sympathie rekenen van de Duitsers (16 procent) en de Fransen (26 procent). En ook het idee van een eventuele exit van Groot-Brittannië uit de Unie schrikt hen niet af. Maar 24 procent van de Franse kiezers denkt dat dit negatieve gevolgen zou hebben voor Europa, in vergelijking met 36 procent van de Duitsers en 51 procent van de Polen.

Britse politici maken zich zorgen

De cijfers zullen bij de Britse premier David Cameron (Tories) niet op gejuich onthaald zijn. Cameron is van plan om binnenkort de voorwaarden voor de Britse deelname aan de EU opnieuw ter discussie te stellen. Maar zijn onderhandelingspositie lijkt nu zwakker dan ooit. En hij heeft de Britten beloofd om bij een verkiezingsoverwinning in mei 2015 een referendum over het Britse EU-lidmaatschap te organiseren.

Als Cameron al niet ongerust is, dan zijn een aantal andere pilaren van de Britse politiek dat zeker wel. Malcolm Rifkind, partijgenoot van Cameron en oud-minister van Buitenlandse Zaken roept op tot debat. "Er moet een serieus debat komen over de echte voordelen en de echte problemen van ons Europese lidmaatschap. Zonder zo'n debat kunnen we de Britse belangen ernstige schade toebrengen."

Ook coalitiegenoot en vice-premier Nick Clegg (kleine foto, Liberal Democrats) maakt zich grote zorgen. Hij vraagt dat er dringend maatregelen komen om de almaar toenemende anti-Europese gevoelens in zijn land een halt toe te roepen. "De Europese verkiezingen volgend jaar vormen een grote test. Iedereen weet dat de EU nood heeft aan hervormingen. Maar roepen van aan de zijlijn en flirten met een exit zal niet helpen en ons alleen nog meer isoleren."

AP2013