Chinese "jade konijn" op weg naar de maan

In China is vandaag de maanjeep Yutu (jade konijn) gelanceerd. Het ruimtetuig moet over enkele weken rondrijden op het oppervlak van de maan en zal daar geologisch onderzoek verrichten.
AP2013

Yutu werd met een Lange Mars-raket gelanceerd op de ruimtebasis Xichang in de zuidwestelijke provincie Sichuan. Het tuig moet over enkele weken landen op het noordelijk halfrond van de maan. Het zal er rondrijden en geologisch onderzoek verrichten.

Het is niet de eerste keer dat China een missie naar de maan stuurt. In 2007 cirkelde de Chinese satelliet Chang'e al eens rond de maan om via foto's de landingsplaats van Yutu te verkennen. In 2017 komt er een nieuwe missie en die zou dan materiaal van de maan naar de aarde moeten brengen.

China is erg trots op de maanmissie en de lancering werd dan ook live uitgezonden op de staatstelevisie. Nu doet China wat Rusland en de Verenigde Staten al deden in de jaren 60. De maanmissies zijn dan ook vooral bedoeld om ruimtevaarttechnologie te ontwikkelen en ook het internationale en vooral binnenlandse prestige van het regime te ondersteunen.

Het "jade konijn" verwijst naar een oude taoïstische mythe over een konijn dat op de maan woont en daar het huisdier is van de maangodin Chang'e.

AP2011