Dovemansgesprek tussen oppositie en Thaise premier

In Thailand heeft een gesprek tussen de leider van de oppositie en premier Yingluck Shinawatra niets uitgehaald. Shinawatra weigert nog steeds in te gaan op de eis van de oppositie om op te stappen. Bij de rellen tussen anti-regeringsbetogers en de politie zijn intussen al drie doden gevallen. Zeker 100 mensen raakten gewond. In Bangkok is de avondklok ingesteld. Inwoners wordt aangeraden om vannacht binnen te blijven.
AP2013

Tegenstanders van de regering drongen eerder vandaag het complex binnen waar premier Yingluck Shinawatra was ondergebracht. De premier zelf kon op tijd vluchten. Suthep Thaugsuban, de leider van de oppositie, maakte in de vooravond bekend dat hij een gesprek heeft gehad met Shinawatra in bijzijn van het leger. Het leger geldt als neutraal in het conflict. De Thaise regering reageerde niet op de uitspraken van Thaugsuban. Het is ook niet duidelijk waar Shinawatra zich momenteel bevindt.

Thaugsuban vertelde zijn aanhangers dat het gesprek niet tot onderhandelingen had geleid. Shinawatra blijft weigeren om het ontslag van haar regering in te dienen. De anti-regeringsbetogers hadden vandaag uitgeroepen tot overwinningsdag maar de oogst  was uiteindelijk magerder dan gedacht. Ondanks hevig straatgeweld slaagden ze er namelijk niet in om tot de kantoren van de premier door te dringen. De Thaise oproerpolitie die het gebouw omsingelde, zette traangas in en dreef de stenengooiende betogers uiteen.

Volgens Thaugsuban zal het nog twee dagen duren vooraleer de oppositie haar doel bereikt heeft. Zijn uitspraken ontlokten luid gejuich. De oppositieleider riep voorts alle ambtenaren op om morgen vrijaf te nemen. De tegenstanders van de regering bezetten sinds vorige week verscheidene ministeries en regeringsgebouwen in een poging om de regering te destabiliseren.

De Thaise ordediensten waren ook vandaag met veel machtsvertoon aanwezig in de buurt van alle belangrijke gebouwen in hoofdstad Bangkok tijdens deze achtste opeenvolgende dag van onrust. De oproerpolitie zette rubberkogels en traangas in tegen de betogers.

Bij de gevechten zijn intussen al drie doden gevallen. Zeker 100 mensen raakten gewond. De politieke onrust is de afgelopen week enorm toegenomen vanwege een omstreden amnestiewet voor de voormalige premier Thaksin. Hij werd in 2006 afgezet op verdenking van grootschalige fraude. Het land is enorm verdeeld tussen aanhangers en tegenstanders van Thaksin. De huidige premier, Yingluck Shinawatra, is Thaksins zus. Zij kwam aan de macht na verkiezingen in 2011. Die won ze met ruime meerderheid.

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Als gevolg van de politieke situatie in Thailand vinden politieke protestacties plaats op verschillende plaatsen in Bangkok, meer bepaald in de wijken rond het “Democracy Monument” en rond het "Rajamangala stadium". Uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen zijn van kracht in de ganse stad Bangkok, evenals in Nonthaburi, Bang Phli in Samut Prakan en Lad Lumkaew in Pathum Thani.

Politieke samenkomsten en manifestaties kunnen een onvoorspelbaar verloop kennen. Het is bijgevolg ten zeerste aangeraden er van weg te blijven, de lokale veiligheidsinstructies na te leven en het nieuws te volgen.

Meer info.