Indiase Marssonde op weg naar rode planeet

De Indiase Marssonde Mangalyaan heeft vanmorgen haar baan om de aarde verlaten en is op weg naar Mars. Dat heeft het Indiase ruimtevaartbureau ISRO meegedeeld. De sonde zou in september 2014 op bestemming moeten aankomen.

De PSLV-draagraket die de Marsverkenner meedraagt, is te licht om de Mangalyaan rechtstreeks naar Mars te slingeren. De sonde draaide daarom gedurende een maand rondjes om de aarde, waarbij via motorontbrandingen de omloop werd verhoogd. Zondag, na vijf dergelijke motorontbrandingen, kon de sonde aan de aantrekkingskracht van de aarde ontsnappen.

"Het ruimtetuig is nu op weg om Mars te bereiken na een reis van ongeveer tien maanden rond de zon", aldus het ISRO zondag in een persbericht. Binnen 280 dagen zouden de motoren nog een laatste keer moeten ontbranden om het ruimtetuig af te remmen en op 14 september in een baan rond Mars te brengen.

Als de missie slaagt, is het Indiase ruimtevaartbureau het vierde - en het eerste Aziatische - dat erin slaagt om met een ruimtetuig de rode planeet te bereiken. Alleen de Verenigde Staten, Europa en de voormalige Sovjet-Unie deden dat eerder al. Ook Japan en China deden al pogingen, maar die mislukten. Meer dan de helft van alle voorbije missies naar Mars mislukten overigens.

Mangalyaan kostte slechts 4,5 miljard roepie (55 miljoen euro). Voor New Delhi heeft de missie dan vooral ook de bedoeling aan te tonen dat een efficiënte goedkope missie mogelijk is.

De Marssonde werd op 5 november gelanceerd (foto onder).

AP2013