Koning Filip verleende al elf keer gratie

Koning Filip heeft sinds zijn aantreden op 21 juli al aan elf veroordeelden gratie verleend. Dat zegt het VTM-magazine "Royalty". Het zou vooral om verkeersovertreders gaan.

Kort na zijn aantreden raakte bekend dat koning Filip geen collectieve gratie zou verlenen. Volgens Royalty was het nog niet duidelijk of de nieuwe koning zijn handtekening zou zetten onder individuele gratieverleningen, in navolging van zijn vader en oom. Maar dat blijkt intussen wel al gebeurd, elf keer in totaal. Het blijft een gevoelige kwestie, die politici in ons land verdeelt.

Gratie is bijvoorbeeld mogelijk voor mensen die een levenslang rijverbod gekregen hebben, maar intussen hun leven over een totaal andere boeg gooiden, illustreert advocaat Walter Damen.

Een verzoek dien je in per brief, met daarin het vonnis. Bij gratie verdwijnt de veroordeling niet, maar je krijgt strafvermindering.

Het aantal gratieverzoeken gaat jaar na jaar in dalende lijn, weet "Royalty". In 2011 deed koning Albert er 70, in 2012 53, en koning Filip tot half oktober dus 11.