Kroaten wijzen het homohuwelijk af

In Kroatië was er vandaag een referendum over het inschrijven van een bepaling in de grondwet die enkel een huwelijk tussen een man en een vrouw erkent. De meeste Kroaten stemden voor en dus is het homohuwelijk van de baan.
Associated Press / Source : AP

Het referendum kwam er er op verzoek van enkele conservatieve groeperingen in Kroatië. Zij willen dat het duidelijk in de grondwet komt te staan dat het huwelijk een verbintenis tussen man en vrouw moet zijn.

"Vindt u dat een huwelijk een verbintenis is tussen man en vrouw?", zo luidde de vraag in het referendum. Een ruime meerderheid van 64,83% heeft daarop ja gestemd en dus komt er een amendement in de grondwet dat het homohuwelijk uitsluit.

Het resultaat was een beetje verwacht. De meeste Kroaten zijn katholiek en de kerk had zich opgeroepen om voor het amendement te stemmen. De centrumlinkse premier Zoran Milanovic had opgeroepen tegen te stemmen. Hij zegt triest te zijn en belooft dat het de laatste keer is dat een referendum op die manier georganiseerd zal worden.

Kroatië is sinds juli van dit jaar lid van de Europese Unie.