Paddenstoelen kunnen zelf wind produceren

Paddenstoelen kunnen zelf wind produceren om hun sporen te verspreiden. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Tot nog toe werd gedacht dat de paddenstoelen levenloos ergens in een bos of park onderhevig waren aan de natuurelementen, maar schijn bedriegt.

Ze zien er behoorlijk levenloos en onschuldig uit die paddenstoelen, maar schijn bedriegt. Uit recent wetenschappelijk onderzoek van Ierse en Amerikaanse onderzoekers van zowel de Trinity College in Dublin als de UCLA in Los Angeles blijkt dat paddenstoelen in staat zijn zelf een zuchtje wind te produceren om op die manier hun sporen te verspreiden en zich dus voor te planten.

De wetenschappers hadden enkele speciale camera's gericht op de paddenstoelen en konden zo de verspreiding van de sporen goed bestuderen. Wat blijkt? Doordat waterdruppels die op de paddenstoel beland zijn verdampen, koelt de paddenstoel af. De warme lucht en de waterdamp verspreiden zich en nemen de sporen van de paddenstoel mee. Op die manier kan een paddenstoel zijn sporen tot wel 10 cm ver "schieten".