Politie van Glasgow roept hulp van getuigen in

In de Schotse stad Glasgow is vanmorgen gestart met het takelen van de helikopter die vrijdagavond plotseling neerstortte op een pub. Reddingswerkers op zoek naar slachtoffers banen zich intussen omzichtig een weg tussen het puin. De zoektocht naar slachtoffers belooft bijzonder moeizaam te worden. De politie van Glasgow heeft de hulp ingeroepen van het publiek.

De politie vraagt dat iedereen die foto of video-opnames heeft van het incident die aan de politie zou overhandigen. Tot dusver zijn nog maar drie slachtoffers officieel bij naam genoemd. Het gaat om een man van 48 uit de buurt van Paisley, een stad ten westen van Glasgow, die in de pub aanwezig was en de 51-jarige piloot en 36-jarige politieagente die in de helikopter zaten. De politie slaagde er vanmorgen in om nog een ander lichaam uit het helikopterwrak te halen.

Bij het ongeluk zijn zeker acht doden gevallen, de drie inzittenden van de helikopter en vijf aanwezigen in de pub. 32 mensen zijn na de feiten naar het ziekenhuis gebracht, twaalf onder hen liggen nog steeds zwaargewond in het ziekenhuis. De politie van Glasgow sprak vandaag haar dank uit aan de vele aanwezigen en voorbijgangers die vrijdagavond spontaan hulp boden - vaak met gevaar voor eigen leven - om slachtoffers in veiligheid te brengen. Ook de Britse premier David Cameron heeft zijn waardering uitgesproken voor de "moedige, gewone Glaswegians die toesnelden om hulp te bieden".

De politie hoopt nog steeds om slachtoffers levend vanonder het puin te kunnen halen. Ze heeft daarvoor speciaal opgeleide reddingshonden uit het nationaal park van de Trossachs laten overkomen. De werkomstandigheden zijn bijzonder moeilijk door de instabiliteit van het gebouw. "Dit is een complexe en langdurige operatie. Het zal niet snel afgerond zijn. De omstandigheden zijn erg complex en gevaarlijk", zei een woordvoerder.

De Britse organisatie voor het onderzoek van luchtvaartongelukken is intussen een onderzoek gestart. Het bedrijf Eurocopter, het merk van de verongelukte helikopter, is onderweg naar Schotland. Zij zullen het wrak van de helikopter onderzoeken. Experts vermoeden dat het ongeluk veroorzaakt werd door een technisch falen.

Herdenkingsmis

De helikoptercrash gebeurde aan de vooravond van Saint Andrew's Day, het feest voor de patroonheilige van Schotland. Net daarom was er bijzonder veel volk aanwezig voor het concert in de pub. En, niet onbelangrijk, de lonen waren net gestort, zodat nog meer mensen dan anderen een avondje uit gepland hadden.

De geplande feestelijkheden voor Saint Andrew's Day werden na het ongeluk geannuleerd. In de kathedraal van Glasgow is vanmorgen een herdenkingsviering gehouden voor de slachtoffers en hun familie. De mis werd onder meer bijgewoond door de vice-eersteminister van Schotland. Voetbalclub Glasgow Rangers hield vanmorgen een minuut stilte, concurrent Celtic die vanmiddag uit speelt, zal hetzelfde doen.