Wat nu met het bedrijf Electrawinds?

De klok tikt voor Electrawinds. Als de eigenaars en schuldeisers het niet snel eens worden, zal het Oostendse groenestroombedrijf wellicht maandag de boeken neerleggen. De overheid verliest dan meer dan honderd miljoen euro.

Electrawinds is al maanden op zoek naar nieuw kapitaal, maar door intern gekibbel lijkt er niet meteen een oplossing in zicht.

Eerder werd een investeringsplan van 47 miljoen euro van een consortium afgewezen door CEO en oprichter Luc Desender en de oorspronkelijke eigenaars omdat die vreesden dat hun belang in het bedrijf verwaterd zou worden.

Een alternatief plan van Desender om de buitenlandse activiteiten te behouden en de binnenlandse tak over te laten aan de investeerders Gimv, Fortino (met Duco Sickinghe, ex-Telenet) en PMV, een investeringsvehikel van de Vlaamse overheid, werd door die partijen dan ook weer afgewezen.

Door al dat getouwtrek en door de schuldenlast lijkt de toekomst van Electrawinds onzeker. Als er geen oplossing is, zal het bedrijf wellicht morgenochtend de boeken moeten neerleggen.

150 miljoen euro overheidsgeld op het spel

Als dat gebeurt, riskeren de federale en de Vlaamse overheid 150 miljoen euro geld dat ze in Electrawinds gestopt hebben, te verliezen. De federale overheid is via de FPIM en Belfius aandeelhouder in Electrawinds.

Dat de overheid investeert in beloftevolle bedrijven die innoveren, is goed. Dat het dan eens fout kan gaan en geld verloren gaat, is eigen aan durfkapitaal en op zich ook geen ramp. 

Econoom Ivan Van de Cloot van de denktank Itinera is in het dossier-Electrawinds echter niet mals voor de manier waarop de federale en Vlaamse overheid opgetreden zijn. Hij verwijt hen "amateurisme en een gebrek aan transparantie" bij hun ondersteuning van Electrawinds.

Volgens Van de Cloot zijn er bij Electrawinds schimmige constructies opgezet en is niet duidelijk welke belangen er gediend werden met overheidsgeld. 

Groene stroom of dure wind?

Electrawinds werd in 1998 opgericht door CEO Luc Desender en enkele investeerders. Het bedrijf produceert groene stroom via windmolenparken en maakt ook biodiesel en biomassa. Electrawinds is actief in België, maar ook elders in Europa en in Afrika.

Na een fusie met de Duitse groep ECT werd Electrawinds enkele jaren geleden voor 30% genoteerd op de beurs van Frankfurt.

De grootste aandeelhouders zijn de familie Desender en financiële partners, in eigen naam en via de nv Winpar voor ongeveer 38%. Daarnaast zit ook de federale overheid in het kapitaal, via de investeringsmaatschappij FPIM (6%) en de federale staatsbank Belfius (3%).Onder meer huidig minister Johan Vande Lanotte (SP.A) en NMBS-topman Jo Cornu waren ooit voorzitter van de raad van bestuur.