Zeven Chinezen gedood bij fabrieksbrand in Italië

In een fabriek van een Chinees bedrijf in de Italiaanse stad Prato zijn vanochtend zeven arbeiders gedood. De gouverneur van de regio Toscane stelt zich vragen over de werkomstandigheden in dat soort bedrijven.

De brand brak vanochtend uit in een Chinees bedrijf dat in de stad Prato kleding maakt voor internationale merken. De oorzaak is niet bekend, maar het vuur begon in een loft waar elf werknemers aan het slapen waren.

Toen de brandweer aankwam, schreeuwden Chinese arbeiders om hulp en probeerde één van hen met een brandblusser de vlammen te doven. Tegen de middag was het vuur geblust, maar het dak van het gebouw is gedeeltelijk ingestort.

De gouverneur van de regio Toscane eist nu meer coördinatie tussen de Italiaanse en de Chinese overheid over dat soort fabrieken. Prato is al eeuwenlang een centrum van textielindustrie. De voorbije jaren hebben zich daar tal van Chinese ondernemers gevestigd die eigen fabrieken met eigen arbeiders opgericht hebben. Die mensen werken, eten en slapen in de fabrieken.

Volgens lokale vakbonden is op die manier Chinese slavenarbeid ingevoerd in Italië en kijkt de overheid bewust de andere kant op. Veel van die fabrieken zouden overigens Chinezen te werk stellen die illegaal Italië zijn binnengekomen.