"A19 zeker tot woensdagochtend dicht"

Op de A19 is er vanochtend een zware kettingbotsing gebeurd in Zonnebeke, in West-Vlaanderen. Er waren in totaal 132 auto's bij betrokken. Plotse dichte mist was de aanleiding voor het ongeval. Er is sprake van minstens één dodelijk slachtoffer. Er zijn 76 gewonden, van wie er zes erg aan toe zijn. Het is nog niet duidelijk wanneer de snelweg vrij zal zijn.

Rond half tien waren er drie kettingbotsingen, twee in de richting van Kortrijk en een in de richting van Ieper. Er waren 132 wagens betrokken bij de ongevallen, die zich over een afstand van 10 kilometer voorgedaan hadden. De ravage was enorm.

Het provinciaal rampenplan dat vanmorgen is afgekondigd, is rond 15 uur weer afgeblazen. Er is een minicrisiscentrum in het gemeentehuis van Zonnebeke en er is een opvangcentrum in Beselare voor de niet-gewonden. Er is ook een algemeen telefoonnummer voor betrokkenen die informatie willen: 09/241.89.32.

Zeker 1 persoon is om het leven gekomen. Er zijn 76 gewonden, onder wie 6 zwaargewonden. De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Kortrijk, Menen, Roeselare en Ieper.

VRT-journalist Tijs Mauroo benadrukt dat de zichtbaarheid op het moment van het ongeval 0 meter was. "Dat heeft de mensen verrast. Het was echt een grote muur waar ze tegen reden, dat horen we van iedereen. (...) De mensen die geen schade geleden hadden, mochten rechtsomkeer maken."

Onduidelijkheid over vrijmaking A19

De hulpdiensten kwamen massaal ter plekke en er werd ook psychosociale hulp geboden. De opritten ter hoogte van het ongeval werden afgesloten. Er is een veldhospitaal opgetrokken in de buurt.

De afhandeling van het ongeval neemt veel tijd in beslag, maar de takelwerkzaamheden verlopen al bij al vlot. Toch is nog niet duidelijk wanneer de snelweg opnieuw vrij zal zijn. Wellicht is dat pas het geval in de loop van morgenvoormiddag. De brandweer heeft verlichting geplaatst om in de loop van de nacht verder te kunnen takelen.

Het Vlaams Verkeerscentrum roept op om de omgeving van de A19 te vermijden. Wie richting Ieper rijdt, moet de snelweg verlaten via uitrit 2 Menen en de route met de letter S volgen dat aan oprit 3 Zonnebeke-Beselare waar men terug de snelweg op kan. Het verkeer richting Kortrijk moet de A19 verlaten via uitrit 3 Zonnebeke-Beselare en de route met de letter Q volgen tot aan oprit 2 Menen waar men terug de A19 op kan rijden.

Het algemene telefoonnummer voor betrokkenen die informatie willen, is 09/241.89.32.

De provincie West-Vlaanderen heeft ook een Facebook-pagina met informatie over het verloop van de gebeurtenissen geopend.

De kettingbotsingen op de A19 doen denken aan de kettingbotsing op E17 in Nazareth, op 27 februari 1996. Daar botsten zo'n 200 voertuigen op elkaar in de dichte mist. Er vielen tien dodelijke slachtoffers en meer dan tachtig gewonden. Pas toen de mist optrok, werd de ware omvang van de ravage duidelijk.

Ter nagedachtenis van die gebeurtenissen wordt in de provincie Oost-Vlaanderen jaarlijks een "verkeersveilige dag" gehouden, waarbij de politie extra verkeerscontroles uitvoert.

Meest gelezen