VRT herdenkt de Groote Oorlog met "In Vlaamse velden"

Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat de "Groote Oorlog" (1914-1918) begon. De VRT brengt dan opnieuw de Eerste Wereldoorlog in herinnering met een aantal nieuwe projecten op radio en tv, waaronder de Eén-reeks "In Vlaamse velden", het artistieke "Oorlog en vrede" op Canvas en "Max tegen Max" op Radio 1.
© VRT Lies Willaert

Eén pakt uit met de 10-delige reeks "In Vlaamse velden" (foto's). Daarin komt het verhaal aan bod van de Gentse familie Boesman, die probeert te overleven in de Eerste Wereldoorlog. De focus ligt op de vijf familieleden die gedurende vier jaar elk hun eigen oorlog meemaken. Centrale figuur is de 15-jarige Marie die ervan droomt dokter te worden, maar uiteindelijk verpleegster wordt aan het front.

Canvas brengt met "Niets is zwart-wit" een 8-delige documentairereeks in zwart-wit over WO I. Elke aflevering volgt
een persoon die wordt meegesleurd in de surreële werkelijkheid van de oorlog. De verhalen zijn gebaseerd op dagboeken,
getuigenissen en historisch onderzoek en worden verteld aan de hand van archiefbeelden.

In "Brave little Belgium" vertelt Sophie De Schaepdrijver het verhaal van België vanop plaatsen waar historische gebeurtenissen zich hebben afgespeeld. Voor "Oorlog en vrede" realiseren 12 filmmakers een korte animatiefilm van één minuut rond het thema vrede, waarop 12 jonge Vlaamse dichters zich vervolgens inspireren. Naast Canvas zullen ook Eén en OP12, net als bioscoopzalen, het artistieke project een plaats geven.

© VRT Lies Willaert

Ketnet zendt in het najaar de reeks "Small hands in a big war" uit. Hoe was het om kind te zijn in een harde en traumatiserende omgeving? Verhalen die verteld worden aan de hand van dagboeken.

Van "Max tegen Max" tot "Ten oorlog in 80 dagen"

Radio 1 brengt in het voorjaar "Max tegen Max" met Annemie Peeters en Marjan Temmerman. De overgrootvader van Peeters en grootvader van Marjan, allebei een Max, vochten tijdens de oorlog. De presentatrices brengen verhalen van luisteraars over de Groote Oorlog samen.

Radio 2 plant in het najaar een radioreeks van 45 afleveringen op basis van dagboeken van enkele getuigen. Klara legt de focus op "Opus 14-18", met bekende en minder bekende kunstenaars die we aan de oorlog linken. In "Ten oorlog in 80 dagen" vertelt Benno Barnard de oorlogsverhalen van 80 prominenten die je niet meteen met WO I associeert, zoals Walt Disney en Cole Porter.

Meer dan de Westhoek en de loopgraven alleen

"Het Journaal" en de Radio 1-programma's "De ochtend" en "Vandaag" zullen vanaf eind juni tot eind december in een veertigtal reportages terugblikken op de eerste maanden van de Groote Oorlog, met reportages over de belangrijkste gebeurtenissen en met vaak minder bekende verhalen.

De blik op de Eerste Wereldoorlog is vaak beperkt tot de Westhoek en de loopgraven, maar nog voor die frontlinie vast kwam te liggen, sneuvelde al een derde van alle slachtoffers, en in België en Noord-Frankrijk kreeg de bevolking voor het eerst te maken met terreur en vernieling op grote schaal.

Cobra.be opent tot slot een aparte rubriek voor de opvolging van alle culturele evenementen rond de Eerste Wereldoorlog.

Meest gelezen