Vermoedelijk brein diamantroof Zaventem vrijgelaten

Marc Bertoldi, de Fransman die beschouwd wordt als één de hoofdverdachten van de spectaculaire diamantroof op de luchthaven Brussels Airport, is door de Brusselse raadkamer vrijgelaten tegen betaling van een borgsom van 20.000 euro. Het Brusselse parket is niet in beroep gegaan tegen die beslissing. Bertoldi heeft de gevangenis intussen verlaten.

De overval op Brussels Airport vond op 18 februari van dit jaar plaats. De daders, minstens acht gewapende en gemaskerde mannen, drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink's stond. De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor.

Het onderzoek door het Brusselse gerecht, met hulp van Franse, Luxemburgse, Zwitserse en Marokkaanse collega's, leidde op 7 mei tot de aanhouding van Marc Bertoldi in het Franse Metz. De man werd op 4 juli aan België uitgeleverd en heeft intussen bekend dat hij de buit van de overval heeft helpen verkopen. Het Brusselse gerecht verdenkt Bertoldi er ook van te hebben deelgenomen aan de overval zelf maar dat blijft hij ontkennen.

Naast Bertoldi zijn in de loop van het onderzoek nog negen andere verdachten aangehouden. Vijf van hen werden beschouwd als helers en na verloop van tijd vrijgelaten onder voorwaarden. Een zesde man die de uitvoerders van de overval onderdak zou verschaft hebben, zowel voor als na de roof, zit nog steeds in de cel. De laatste drie verdachten zouden samen met Bertoldi de roof hebben uitgevoerd en zitten nog steeds in de cel.

De speurders zouden bovendien nog steeds op zoek zijn naar vier andere medeplichtigen aan de diamantroof zelf.

Meest gelezen