Jongeren betalen gemiddeld 821 euro voor autoverzekering

Jonge bestuurders tussen 18 en 24 jaar betalen gemiddeld 820,61 euro voor hun autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA). Bij de 25- tot 29-jarigen is dat nog gemiddeld 574,70 euro, of 30 procent minder. Dat blijkt uit een studie van de FOD Economie op vraag van minister van Consumenten en Economie Johan Vande Lanotte (SP.A).

Voor beide respondentengroepen samen, de 18- tot 29-jarigen, bedroeg de gemiddelde premie voor de BA-autoverzekering 662,78 euro. De laagste premie bedroeg 301 euro, de hoogste 2.048 euro.

Uit het onderzoek blijkt dat leeftijd en het aantal ongevallen waarbij de bestuurder in fout was de afgelopen 5 jaar de belangrijkste factoren zijn voor het premiebedrag. Daarnaast kunnen onder andere ook het vermogen van de wagen, de regio en het opleidingsniveau een rol spelen.

Jongeren die proberen een verzekering op eigen naam af te sluiten blijken volgens de studie weinig offertes te vragen aan de verzekeraars. Zowat zes op de tien jongeren vragen maximaal één offerte aan, hoewel er grote verschillen zijn in de premies die de verzekeraars aanrekenen wanneer de jongere opgenomen is als hoofdbestuurder in de eigen polis.

Iets minder dan tien procent van de jongeren die een autoverzekering probeerde af te sluiten op eigen naam is in de zoektocht naar een verzekering ten minste eens door een verzekeraar geweigerd. Uit de studie bleek evenwel geen verband tussen de leeftijd en de weigering.

Meest gelezen