De Crem: "40 nieuwe gevechtsvliegtuigen kopen"

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wil dat de volgende regering de huidige F-16-gevechtsvliegtuigen vervangt. Hij heeft het over 40 nieuwe toestellen. Dat zou een miljardenuitgave betekenen. De SP.A, de PS en Groen schieten het idee alvast af. Dat het voorstel past in een campagne om NAVO-topman te worden, spreekt De Crem tegen.

Ons leger heeft nu nog 60 F-16-gevechtsvliegtuigen. Over een tiental jaar moet de eerste vervangen worden. En die vervangers moeten uiteraard op tijd besteld worden. Dat wordt dus een zware knoop om door te hakken voor de volgende regering.

"De F-16's zijn bijna 50 jaar oud, we moeten beslissen over een opvolger en we moeten dat nu doen", zegt De Crem, die zijn voorstel vandaag verkondigde in de Militaire School in Brussel.

Volgens De Crem heeft ons land de nieuwe gevechtstoestellen nodig om een "betrouwbare partner" te blijven binnen de NAVO en de Europese Unie. Over welk type van toestel hij zou verkiezen, sprak de minister zich niet uit. Ook in "Terzake wilde hij daar op ingaan. "Welk toestel het zal worden, is niet uitgemaakt."

"Het zullen geen 150 toestellen meer zijn zoals we ooit hebben beslist. In mijn voorstel gaat het om 40 toestellen die heel inzetbaar zijn, die tegemoet komen aan de noden en die 30, 40 of 50 jaar kunnen ingezet worden bij Defensie", zegt De Crem.

"Dit kan een klein land met een klein budget niet dragen"

Het gaat in elk geval om een miljardenuitgave. In Nederland kocht de regering -na heel wat politieke commotie- onlangs 37 Joint Strike Fighters (JSF). Dat kost onze noorderburen zo'n 4,5 miljard euro. Maar dat België ook voor de JSF -ook bekend als de F-35- zou kiezen, is dus helemaal niet zeker. Ons land besliste begin jaren 2000 om niet mee te stappen in het ontwikkelingsprogramma van de straaljager. In zijn toespraak noemde De Crem dat "een vergissing".

Een politiek akkoord over de aankoop zal voor de volgende regering geen evidentie zijn. De PS en de SP.A zijn alvast tegen het kopen van nieuwe gevechtsvliegtuigen. "België heeft door de aankoop van 8 grote airbussen al een keuze gemaakt voor zijn specialisatie inzake luchtmacht. Dit kan een klein land met een klein budget niet dragen", zegt Dirk Van der Maelen (kleine foto), de defensiespecialist van de SP.A.

Ook Kamerlid Wouter De Vriendt van Groen ziet het voorstel van De Crem niet zitten. "Dit is een ondoordacht, niet-rationeel voorstel om zijn sollicitatie als secretaris-generaal van de NAVO kracht bij te zetten", zegt hij.

Een nieuw gevechtsvliegtuig kost minstens 100 miljoen euro, zegt De Vriendt. "Als je weet dat Defensie een budget heeft van 2,6 miljard euro per jaar, dan betekent dat dat De Crem tweemaal het volledige budget wil spenderen aan de vervanging van de F-16's. Dat is geld dat je dan niet kan besteden aan ander materieel, zoals hospitaalschepen." Het kan volgens De Vriendt ook niet dat zo'n beslissing genomen zou worden zonder overleg met de andere EU-lidstaten.

"NAVO-baas? Ben ik niet mee bezig"

In "Terzake" werd gevraagd aan De Crem of dit voorstel past in een campagne om Anders Fogh Rasmussen op te volgen als secretaris-generaal van de NAVO. De Crem spreekt dat tegen. "Ik ben daar niet mee bezig. Als minister van Defensie heb ik genoeg brood op de plank", zegt hij. "Ik onderneem daar niets voor op dit moment."

De Crem reageerde ook op het filmpje dat gisteren opdook op de YouTube-account van Brian De Mulder, een jonge Antwerpse Syriëstrijder. De minister wordt bedreigd in dat filmpje. "Je moet dat ernstig nemen, maar je moet het ook kunnen plaatsen, anders is het onmogelijk om in de politiek te kunnen functioneren", zegt De Crem. In het filmpje wordt ook het Atomium geviseerd. Dat zou extra in de gaten worden gehouden. Het terreuralarm in ons land is niet verhoogd.

Meest gelezen