Smet lanceert plan met "enige homo in het voetbal"

Minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.A) heeft samen met de voetbalbond en de Jupiler Pro League een campagne voorgesteld om homoseksualiteit in het voetbal bespreekbaar te maken. "Holebi of hetero, maak er geen spel van!", zo heet het actieplan.

"Voetbal is en blijft dé sport voor jong en oud in België, ongeacht afkomst, huidskleur, religie of seksuele voorkeur", zegt Pascal Smet. "We hebben vandaag zowel de spelers, de clubs, de scheidsrechters als de supporters mee aan boord om heel concreet werk te maken van de verdere maatschappelijke aanvaarding van holebiseksualiteit."

Het actieplan heet "Holebi of hetero, maak er geen spel van!", en wordt gesteund door de partners uit de voetbal- en sportwereld. Bij de voorstelling waren ook François De Keersmaecker van de KBVB en Ludwig Smeyers, topman van de Jupiler Pro League, aanwezig.

De campagne, die wil focussen op sensibilisering en genuanceerde beeldvorming, wordt afgetrapt onder de noemer "the only gay in football". Zondag komt Robbie Rogers (foto in tekst), de enige bekende voetballer die uit de kast is, naar België om de aftrap te geven van AA Gent-Anderlecht.

De campagne wil homoseksualiteit in het voetbal bespreekbaar maken en wordt vooral gevoerd via de sociale media, met een Facebookpagina en de hashtag #onlygayinfootball. Op de website www.maakergeenspelvan.be vindt u meer uitleg.

Ook komen er concrete initiatieven, zo wordt de trainersopleiding aangevuld met didactisch materiaal om het taboe rond homoseksualiteit in het voetbal te doorbreken. Vanaf begin 2014 is er een toolkit beschikbaar voor iedereen die rond de thematiek aan de slag wil gaan in het voetbal.

Associated Press / Source : AP

Rogers, een succesverhaal

Eerder dit jaar kwam Robbie Rogers, nu 26 jaar, uit de kast. Meteen kondigde hij ook aan dat hij stopt met voetballen. Maar door de massale steunbetuigingen die hij kreeg, besloot hij toch opnieuw de voetbalschoenen aan te binden. Dat maakt hem nu de enige profvoetballer die openlijk voor zijn geaardheid uitkomt. Rogers speelde dit voorjaar nog een oefenwedstrijd met de Verenigde Staten tegen de Rode Duivels.

Voor het overige zijn er weinig bekende voorbeelden. Zo is er de Franse ex-international Olivier Rouyer, maar hij kwam pas na zijn voetbalcarrière uit de kast. Homo's in het voetbal durven zich niet outen uit vrees voor de reacties bij teamgenoten, tegenstanders, sponsors en supporters.

Meest gelezen