"Avatar"-sequels worden opgenomen in Nieuw-Zeeland

De drie geplande "Avatar"-sequels worden opgenomen in Nieuw-Zeeland. Dat hebben regisseur James Cameron en de Nieuw-Zeelandse overheid aangekondigd. Het origineel uit 2009 werd ook voor een groot deel opgenomen in het land.

"De "Avatar"-sequels zullen honderden jobs en duizenden werkuren creëren, in de filmsector en ook in de economie daarrond", zegt de Nieuw-Zeelandse minister van Economische Ontwikkeling, Steven Joyce. Ook premier John Key is verheugd dat de films in Nieuw-Zeeland worden opgenomen. Hij noemt het een "geweldig kerstcadeau voor zij die ermee bezig zijn om films van wereldklasse te produceren".

Op een persconferentie zei Key dat de filmproductie minstens 300 miljoen euro zal uitgeven in Nieuw-Zeeland. Dat Cameron (kleine foto) "Avatar"-vervolgfilms gaat maken, is al een hele tijd bekend. Maar waar die zouden opgenomen worden, was onduidelijk. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten hebben de regisseur en de filmstudio's achter "Avatar" nu een gunstiger fiscaal regime aangeboden en dat heeft de deal blijkbaar bezegeld.

Ook de "Lord of the rings"-trilogie en recent nog "The hobbit" zijn gefilmd in Nieuw-Zeeland. Cameron, die een grote boerderij bezit in een klein dorpje in het noorden van het land, wil de drie "Avatar"-sequels in de zalen hebben rond de kerstperiodes van 2016, 2017 en 2018.

"Avatar" (2009) was de tot nog toe succesvolste film in de bioscoopgeschiedenis en bracht wereldwijd ongeveer 2,1 miljard euro in het laatje. De film werd met drie Oscars en twee Golden Globes onderscheiden. "Avatar" vertelt het verhaal van de strijd tussen de mens en de blauwe bewoners van de planeet "Pandora".